Kepėjas

Esu Mindaugas Truskauskas. Duoną kepu nuoširdžiai, kaip mane mokė mama: lėtai, atidžiai, tik iš natūralių žaliavų. Nekepčiau, jei man tai nepatiktų.

Gimiau Vilniuje, į mokyklą vaikščiojau Kaišiadoryse. Vilniaus kolegijoje mokiausi duonos technologijos. Vėliau kelis metus kaupiau patirtį Anglijos kepyklose The Hungry Guest (Chichester), Celtic Bakers (London), Osteria due fratteli (London), Napket Snob Food inc. (London). Grįžęs į Lietuvą ėmiausi savo verslo —Žvėryne įkūriau Mindaugo kepyklą. Nuo šiol — viskas mano rankose.

Tikra duona verta tikrų pastangų. Užeikite įvertinti ir pasimėgauti!

Kepykla

Meistriškas rankų darbas

Kiekvieną ragelį reikia mikliai suvynioti, kiekvieną kepaliuką teisingai suformuoti, tešlai leisti pailsėti. Tai – lėtas ir kruopštus procesas. Neaukojant kokybės čia nepaskubėsi, todėl darbas kepykloje verda ir naktimis,
ir savaitgaliais.

Ilga fermentacija

Tik natūralus sviestas

Iš šviežios grietinėlės pagamintą tikrą sviestą mums dukart per savaitę pristato kolegos pienininkai iš nedidelio ūkio Sūsninkų kaime, Kalvarijoje. Visi Mindaugo kepyklos rageliai ir kiti gaminiai – tik iš natūralaus sviesto. Jokio margarino!

Savitą Mindaugo kepyklos duonų skonį lemia ir lėta fermentacija. Ji trunka bent 8-12 valandų, todėl daugelis kepėjų šiandien numoja ranka ir paspartina procesą įdėdami daugiau kepimo mielių. Tačiau tik natūraliame rauge dėl ilgos ir lėtos fermentacijos laukinės mielės kartu su pieno rūgšties bakterijomis sukuria ypatingus skonius ir aromatus. Tokia duona yra gerokai skanesnė, tikresnė, ilgai nepelyja.

Lietuviški miltai

Kvietinius aukščiausios rūšies miltus Mindaugo kepyklai tiekia Lietuvos malūnai.

Pilno grūdo miltai

Akmeninėmis girnomis sumalti miltai su nenusijotais gemalais bei sėlenomis išsaugo visas grūde esančias maistingąsias medžiagas: skaidulas, B grupės vitaminus, mineralus ir antioksidantus. Tokie miltai kepiniams suteikia stiprų skonį, tekstūrą bei  sotumą, geriau kyla.

Spelta miltai

Kepykloje itin vertiname sveikus ir naudingus, archaiškus spelta rūšies kviečių miltus, Europoje ypač intensyviai naudotus nuo pat Bronzos amžiaus iki Viduramžių.

Kepimo amatas

Kepėjas – nuo seno gerbiama profesija. Mindaugo kepykloje stengiamės šį amatą puoselėti ir tobulinti. Todėl noriu labai padėkoti savo pirmajam mokytojui Jacek Siedlecki, man skyrusiam daug meilės ir dėmesio bei amatų mokyklos Sodžiaus meistrai kolektyvui, su kuriuo nuoširdžiai bendradarbiaujame.

Parduotuvė

Jauki aplinka

Dėkojame keturių merginų komandai, Mindaugo kepyklos kavinėje sukūrusiai jaukų interjerą: Lina Paliulytė kūrė jaukumą, Justė Steponavičiūtė – logotipą, o Apuka merginos Uršulė Kavaliauskaitė ir Elena Streckytė – dekoravo.

Taip pat dėkojame dizaino studijos FONO kolektyvui, Mindaugui Jokubauskui bei
Ingai Pakštaitei, sukūrusiems kepyklos interneto svetainę
ir kepinių nuotraukas.

Kokybiški, išskirtiniai, natūralūs gaminiai

Mindaugo kepyklos parduotuvėje turime šio bei to, kas tinka prie duonos  ir skanėstų: lietuviškų natūralių sulčių, uogienių, Lietuvoje skrudintos kavos pupelių.

Kavinė

Dėmesys kavos kultūrai

Mes ne šiaip sau kokia kepyklėlė su įprastu birzgalu – skanią kavą mėgstame ne mažiau, nei duoną. Todėl pasirinkome ypatingas pupeles, nuostabų espresso aparatą su malūnėliu ir visą šį ūkį kruopščiai prižiūrime.

Gerai kavai paruošti svarbu ne tik šviežiai skrudintos kokybiškos pupelės – labai svarbu gerai nustatyti malimo rupumą, parinkti tinkamą vandens temperatūrą, teisingai maltą kavą suspausti prieš plikant, nupilti šiek tiek aparate užsistovėjusio vandens, neperdeginti kavos per ilgai ją laikant įkaitusiame portafiltre ir t.t.

Nesilaikant panašių, atrodytų, niuansų, kava praras dalį nuostabaus skonio, taps eiliniu karčiu juodos spalvos gėrimu.

Kvapnios pupelės

Kavą gaminame iš specialaus
espresso mišinio Wait-A-Minute pupelių. Šioje kavoje jaučiamos grietinėlės, deginto cukraus, marcipano, ananasinio
obuolio užuominos.

Įpareigojantys įnagiai

Pastaruoju metu pasauliniai kavos entuziastai išpopuliarino labai įdomų įnagį – bedugnį portafiltrą. JIs leidžia matyti, kaip iš maltos kavos skverbiasi kvapni, sodri, eterinių aliejų prisotinta espresso puta. Tačiau taip būna tik tuomet, kai viskas ruošiama teisingai. Bedugnis portafiltras neatleidžia klaidų ir iš karto parodo, kad kažkas atlikta ne taip. Tai mus įpareigoja ir priverčia kasdien pasitempti. Norime, kad kasdien Mindaugo kepyklos svečiai gautų tokią pat nuostabią kavą, dėl kurios užsuka vėl ir vėl.

© 2016 Mindaugo kepykla. Vytauto g. 39, Vilnius. Tel. +370 (673) 16 407 / Nuotraukas ir svetainės dizainą sukūrė FONO